Pinacolada van Seldsum wint in eerste Stal Hendrix-competitie

8 mei 2024

De Stal Hendrix-competitie is vandaag goed van start gegaan in Koningsbosch. De KWPN-goedgekeurde hengst Pinacolada van Seldsum bleek onder Joy Lammers bij de vierjarigen een overtuigende uitschieter, terwijl een andere Dominator Z-nakomeling zegevierde bij de vijfjarigen. Daar was de winst voor Dia-Mood Z onder Britt Driessen. Bij de zesjarigen leverde Teddy van de Rijt de beste prestatie met New Hope (v.Cornet Obolensky).

Ieder jaar wordt er reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe lichting jonge springtalenten. Zeventig combinaties verschenen aan de start in de vierjarigenrubriek, en ook in de andere goed bezette leeftijdsrubrieken was veel talent te bespeuren.

Veel potentie
De jurering van de vierjarigen lag in handen van Maurice Ruisbroek en Peter Bulthuis. “We hebben een stel fijne paarden gezien. Het is natuurlijk altijd een beetje moeilijk zo aan het begin van het seizoen, want de één heeft al meer gezien dan de ander, maar in doorsnee was de kwaliteit goed.” In de KWPN-goedgekeurde hengst Pinacolada van Seldsum (Dominator Z x Namelus R, fokkers Minne en Esther Hovenga) zagen de juryleden een overtuigende winnaar. “Dit paard laat alle kwaliteiten zien en werd heel goed voorgesteld door Joy Lammers. Hij galoppeert met veel balans, springt met goede reflexen, heeft er veel in en laat zich ook nog eens fijn rijden.” De hengst kreeg van de jury een 8,9 voor het springen en een 8,5 voor het gaan tussen de hindernissen. Een ander opvallend springpaard eindigde als tweede. Met een 8,5 en een 8,0 sprong Look At Me Z (Levisto Z x Cassini II, fokkers Julia van Benten en Rob Aarts) onder Quinty van Doorn als tweede. “Ook dit is een echte eyecatcher, die met een goede techniek springt en veel potentie laat zien. Dat laatste kunnen we ook zeggen van bijvoorbeeld het paard dat derde werd, dat is ook zeker een paard dat mooie dingen liet zien en een toekomst voor zich heeft.” Dat betreft de door familie Raman gefokte Uber-K van Kattenheye (Pegasus van ’t Ruytershof x Quasimodo van de Molendreef). Deze ruin sprong onder Jorien Olde Heuvel naar een 8,4 en behaalde een 7,9 voor het rijden.

Aan elkaar gewaagd
Bij de vijfjarigen bleven maar liefst 35 van de 84 deelnemers geheel foutloos in het tweefasenparcours. Net als bij de vierjarigen kon een nakomeling van Dominator Z als winnaar naar voren treden. Onder Britt Driessen zette haar fokproduct Dia-Mood Z de snelste tijd neer, gevolgd door Ivan Pezzim met C-Pleasure Z (v.Chacco-Blue, fokker Milestone Farm). Op minimale afstand sprong Piet Raijmakers Jr. met Offield van Schijndel (v.Diamant de Semilly) naar de derde tijd. Deze ruiter kwam met meerdere talenten aan de start en behaalde met drie van hen een plaats in de top-13. Teddy van de Rijt leverde bij de zesjarigen de beste prestatie met New Hope (v.Cornet Obolensky, fokker J.J. van Tiel). Van de 51 deelnemers bleven er 27 geheel foutloos en kon niemand tippen aan de snelle tijd van Van de Rijt. Toch zat de concurrentie haar op de hielen want Ivan Pezzim sprong met Candy (v.Balinsky) naar de tweede plaats en ook Kristian Houwen volgde met Niletto (v.Zambesi) op kleine afstand.

Op vrijdag 17 mei wordt de volgende wedstrijd van de Stal Hendrix-competitie verreden in Sevenum. Op 6 en 19 juni staan Meerlo en Merselo op de agenda, gevolgd door de finale.

Tekst – Jenneke Smit / Foto New Hope – Wil Smeets