Kwaliteit voert boventoon in Stal Hendrix-competitie Kessel

28 mei 2024

Misschien wel de mooiste wedstrijd van de Stal Hendrix-competitie werd vandaag op de fraaie locatie in Kessel verreden, voorafgaand aan het CSI3*. Bij de jonge springpaarden kwam veel kwaliteit in de piste en dat doet vermoeden dat een groot aantal paarden zal doorstromen naar de internationale sport. Bij de vierjarigen pakte de KWPN-goedgekeurde hengst Pinacolada van Seldsum zijn tweede zege.

De beoordeling van de vierjarigen lag in handen van Piet Raijmakers en Ad van de Wetering, die blij verrast waren over de algemene kwaliteit en rijdbaarheid van deze jongste jaargang. “Het zal mij verrassen als we een heel stel van deze paarden níet gaan terugzien in de grote sport later. Iedereen loopt altijd te pochen op de Belgische fokkerij, maar wat wij hier vandaag hebben gezien geeft veel vertrouwen in de Nederlandse paarden”, stelt Raijmakers.

Zeer compleet
Met tweemaal een 9 ging de KWPN-goedgekeurde hengst Pinacolada van Seldsum (Dominator Z  x Namelus R, fokkers Minne en Esther Hovenga) knap op herhaling onder eigenaresse Joy Lammers. Net als in Koningsbosch kwam hij als beste naar voren. “Een droom van een paard, met een goddelijk lichaam en veel verstand van springen. Hij heeft zoveel balans, overzicht en laat zich al zo goed rijden: écht een paard voor de toekomst, en dan ook nog eens een gekeurde hengst”, is de oud-topruiter enthousiast. Een andere nakomeling van Dominator Z eindigde als tweede, de atletische en lichtvoetige Dido Z (mv.Carthago, fokker Zangersheide) onder Jenny Johansson. Zij kreeg een 8,8 en een 8,5. “Ook dit is een heel fijn paard, die met veel overzicht springt en veel rust in haar lichaam heeft. Zij landt telkens goed, wacht mooi op de sprong en laat zich heel goed rijden. Zeker een paard voor de toekomst.” Onder de Duitse amazone Carina Janssen sprong de Halifax-dochter Hellifax met tweemaal een 8,6 naar de derde plek. “Dit paard combineert een grote mate van voorzichtigheid met vermogen. Ze heeft een actieve galop en toonde vandaag haar potentie.” Twee nakomelingen van de Grand Prix-hengst Gaspahr eindigden in de top-zes. “Het was echt opvallend dat we van veel verschillende hengsten zeer goede nakomelingen hebben gezien, zo maakten de nakomelingen van Gaspahr ook zeker een goede indruk. En ook van bijvoorbeeld Tangelo van de Zuuthoeve hebben we overtuigend springende nakomelingen gezien. Qua bloedlijnen is het dus een zeer brede groep kwaliteitsvolle paarden bij de vierjarigen in deze competitie”, aldus Piet Raijmakers.

Tweede fokproduct van Hovenga
In deze derde wedstrijd van de Stal Hendrix-competitie greep Johan Bergs bij de vijfjarigen de overwinning met de goed springende Comme Il Faut-dochter Cybele Bel Z (mv.Berlin, fokker Wendy Warnar), die hij voor Marco Zeekaf rijdt. Op minimale afstand volgde Pieter Keunen met de Verdi-dochter Only Karla J (mv.Nonstop, fokker J.H.M. Joxhorst) op de tweede plaats, terwijl Marieke Vervoort dankzij een mooie foutloze ronde met Opahr (Gaspahr x Vittorio, fokker G. Stroucken) als derde finishte in Kessel. Bij de zesjarigen zegevierde Kristian Houwen met N’Abalia SMH (Edinburgh x Zirocco Blue VDL), waardoor een tweede fokproduct van Esther Hovenga naar voren kon treden als rubriekswinnaar. Ook Pinacolada van Seldsum komt uit haar fokkerij. Dankzij deze overwinning sloeg ook eigenaar Marco Zeekaf van Stal Brouwershof een dubbelslag in Kessel, N’Abalia SMH heeft namelijk dezelfde eigenaar als Cybele Bel Z. Dave Maarse eindigde met de Eldorado van de Zeshoek-dochter Nazli-Olaris Ika (mv.Zirocco Blue VDL, fokker Ibrahim Alabdulmohsen) als tweede, gevolgd door de keer op keer succesvolle New Hope (v.Cornet Obolensky, fokker J.J. van Tiel) met Teddy van de Rijt in het zadel. Eerder wonnen zij al in Koningsbosch en werden ze tweede in Sevenum. In Kessel eindigden ze voor de derde keer op rij op het podium en dat versterkt hun uitgangspositie richting finale.

Foto Pinacolada van Seldsum – DigiShots