Veel springtalent en sterke winnaars in Stal Hendrix-competitie

26 mei 2023

De tweede wedstrijd van de Stal Hendrix-competitie voor vier-, vijf- en zesjarige springpaarden heeft vandaag in Sevenum een reeks opvallende paarden naar voren gebracht. In alle drie de leeftijdscategorieën werd veel potentie gesignaleerd en tot winnaars konden de vierjarige Candy’s Coco (v.Cornet Obolensky) onder Johan Bergs, de Edinburgh-dochter N’Abalia SMH voor de tweede keer op rij onder Kristian Houwen en Mighty Ferry (v.Zerlin) met Johan Bergs gekroond worden.

Johan Bergs zegevierde daarmee met twee van zijn toekomsttalenten op het grasterrein D’n Umswing in Sevenum, tegenover het Peelbergen Equestrian Centre. Met tweemaal een 8,1 plaatsten de Duitse juryleden zijn Candy’s Coco (Cornet Obolensky x Elvis ter Putte, fokker Freddi Davide) van Stal Brouwershof bovenaan. “Dit is een heel fijn voorgesteld paard. Ze staat goed aan de hulpen, galoppeert met goede balans en toont genoeg vermogen. Op de sprong heeft ze een goede beentechniek en het lijkt zeker een paard voor de toekomst”, lichtte jurylid Alexander Thoenes toe. Op één-tiende afstand volgden twee paarden op de tweede plaats: de Jacadello-dochter Olivia HX (mv.Andiamo, fokker Stal Hendrix) onder Ivo Steeghs en de Ogano Sitte-zoon Organo (mv.Whitaker, fokker R. van de Scheur) onder Carina Janssen. “Olivia HX was voor ons het best springende paard van de dag, voor het springen kreeg ze dan ook een 8,2. Qua rijderij is ze nog net wat minder ver dan de winnaar, maar de potentie is zeker aanwezig. Ze is voorzichtig, toont vermogen en springt met snelle reflexen. Een merrie met veel kwaliteit op de sprong! Ook Organo toonde veel aanleg als springpaard. Hij heeft veel balans, staat goed aan de hulpen en liet een gelijkmatige verrichting zien. Hij springt met veel overzicht en potentie.”

Dubbelslag
Bij de zesjarigen, die een parcours tot op maximaal 1.30m-niveau voorgeschoteld kregen, kon Johan Bergs ook met de oranje strik huiswaarts keren. Met de door Jos Althuyzen zelf gefokte Zerlin-nakomeling Mighty Ferry A (mv.Balou du Rouet), een halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengst Ludovicus (v.Edinburgh), dook Johan als enige onder de 35 seconden in de tweede fase. Op ruim een seconde afstand snelde Yves Willems met de door familie Sleutels gefokte Toulusha Key SR (Toulon x Elvis ter Putte) naar de tweede plaats. Na een succesvol seizoen in 2022 nam deze merrie onder Yves’ vader Marcel deel aan de finale van het WK in Lanaken. Rob Heijligers volgde met de Gladstone HDH-zoon Mick Jagger (mv.Numero Uno) op de derde plaats bij de zesjarigen in Sevenum. Niet alleen Johan Bergs maar ook Kristian Houwen sloeg een dubbelslag. Hij behaalde namelijk met de door wijlen Minne Hovenga gefokte elite/NMK-merrie N’Abalia SMH (Edinburgh x Zirocco Blue VDL), die net als de winnaar van de vierjarigen in eigendom is van Marco Zeekaf van Stal Brouwershof, voor de tweede wedstrijd op rij de overwinning in de Stal Hendrix-competitie. Net als in Koningsbosch was Kristian de concurrentie te vlug af in deze rubriek. Het meest dichtbij hun razendsnelle rit kwam Senna Stroek met de Comilfo Plus-nakomeling Comcorde (mv.Concorde, fokker P. Hofman). Om het succes van de dag compleet te maken finishte Johan Bergs in deze proef als derde met de Untouchable-zoon Surprise-K van Kattenheye (mv.Marius Claudius, fokkers Tony en Mieke Raman).

Competitie
Aanstaande woensdag vervolgt de competitie op de nieuwe locatie van JPM International in Kessel, vervolgens zijn er nog selectiewedstrijden op 8 juni in Meerlo en woensdag 21 juni in Reuver. De finale zal plaatsvinden op vrijdag 21 juli en zal openstaan voor de beste 30 combinaties per leeftijdscategorie gerekend over vier van de vijf wedstrijden.

Foto: N’Abalia SMH – Wil Smeets