Toptalenten Jacadello en Immanual R winnen eerste omloop Stal Hendrix-competitie

11 mei 2018

De eerste wedstrijd van de Stal Hendrix-competitie heeft twee uitstekende winnaars opgeleverd. De KWPN-goedgekeurde hengst Jacadello (v.Cascadello) maakte onder Pieter Keunen zijn favorietenrol waar bij de vierjarigen, terwijl stalgenoot Immanual R (v.Echo van ’t Spieveld) onder Robby Krowoza bij de vijfjarigen liet zien tot de buitencategorie te behoren. In Koningsbosch kwamen twee sterke kopgroepen naar voren.

Vorig jaar viel de kwaliteit in de breedte bij de vierjarigen duidelijk op tijdens de eerste wedstrijd van de Stal Hendrix/KWPN Limburg-competitie en nu kwam deze jaargang opnieuw sterk voor de dag. De beste van bijna 70 vijfjarige deelnemers bleek het absolute toptalent Immanuel R (Echo van ’t Spieveld x Rover) van Stal Hendrix, die onder Robby Krowoza als enige een 9 voor het springen ontving, en daarnaast een 8,5 voor de wijze van gaan in het parcours. “Een ongelooflijk goed springpaard, op zulke paarden zit iedereen te wachten”, vertelt Arnold Kootstra, die de paarden samen met Paul van Haarlem beoordeelde, enthousiast. “Immanual R is een heel modern sportpaard, met een atletisch lichaam en onbegrensd vermogen. Hij galoppeert heel actief, springt telkens mooi naar boven, heeft veel bloed en maakt de sprong achter geweldig goed af. Daarbij laat hij zich heel goed rijden, het is echt een paard uit de buitencategorie.”

Winnaar nu tweede
Het winnende duo van vorig jaar pakte in Koningsbosch nu de tweede plaats. Tim van den Oetelaar reed de door Stal Hendrix zelfgefokte Diamant de Semilly-merrie Isabella HX (mv.Libero H) naar een 8,1 voor het springen en een 7,7 voor de wijze van gaan. “Deze merrie liet een hele constante verrichting zien, waarbij ze veel vermogen toonde en de sprong achter goed afmaakt. Ze deed nog iets groen aan in de rijderij vandaag, maar is ook zeker een zeer compleet springpaard.” Op het uitgesproken kopnummer na, waren de verschillen in de top van het klassement bij de vijfjarigen klein. Op minimale afstand volgde de door Tom Lemmens, Andreas en Christian Schou gefokte Bellona Olympic (Bonaparte Z x Champion du Lys), die onder Annika Axelsson een 8 voor het springen verdiende en een 7,8 voor de rijderij. Deze moderne, bloedgemaakte merrie springt telkens vlug van de grond, is voorzichtig en beschikt over veel atletisch vermogen. Met hetzelfde puntentotaal, opgebouwd uit een 7,8 voor het springen en een 8,2 voor de rijderij, volgde de ISAH Cup-kampioene van vorig jaar: de patente, zeer bewerkbare Idagonda (Zirocco Blue VDL x Corland) onder Nicole Mestrom.

Favoriet Jacadello
Ook bij de vierjarigen was er een duidelijke uitschieter. Met een 8,8 voor het springen en een 8,6 voor het gaan in het parcours pakte de KWPN-goedgekeurde hengst Jacadello (Cascadello x Lordanos) onder Pieter Keunen royaal de winst. “Elke sprong van Jacadello is hetzelfde, hij springt heel goed in de manieren, goed met de schoft omhoog en toont veel vermogen. Daarbij laat hij zich al opvallend goed rijden voor een vierjarige en heeft hij een sterke galop. Zulke hengsten kunnen we heel goed gebruiken in de fokkerij, want hoewel we dat in deze beoordeling niet meenemen is Jacadello ook nog eens heel interessant gefokt”, licht Arnold Kootstra toe. Ook als tweede en derde eindigden twee hengsten, die duidelijk aan elkaar gewaagd waren in Koningsbosch. Onder Kimberley Winsingh sprong de Chatender-zoon Charlie (mv.Stakkato) met een 8,3 en een 8,6 naar de tweede plaats, terwijl de Zangersheide gekeurde hengst Oklahoma van de Zelm (Kasanova de la Pomme x Querlybet Hero) onder Jeroen Scheepers met eveneens een 8,3 voor het springen derde werd. “De fijn galopperende, en goed bewerkbare Chatender-zoon Charly liet een hele constante verrichting zien. Naast zijn goede springmanieren viel vooral zijn zeer goede rijdbaarheid op. Ook de Kasanova de la Pomme-zoon Oklahoma toonde veel kwaliteit op de sprong. Hij springt met een snel voorbeen, een goed ruggebruik en veel atletisch vermogen. Absoluut paarden voor de toekomst!”, sprak jurylid Paul van Haarlem.

Veel animo
In de loop der jaren is de Stal Hendrix-competitie uitgegroeid tot een begrip. De competitie voor vier- en vijfjarige talenten past goed binnen de opleiding van de jonge springpaarden en ook dit jaar is de animo weer onverminderd groot gebleken. Aanstaande vrijdag 18 mei vervolgt de competitie in Kronenberg, waarna Meerlo (31 mei) en Reuver (20 juni) op het programma staan. Traditiegetrouw wordt de finale verreden tijdens de Centrale Keuring van het KWPN, op zaterdag 7 juli bij De Peelbergen.