Topscores voor Kardinaal HX en Jean Couture in Stal Hendrix-competitie

20 juni 2019

In de derde wedstrijd van de Stal Hendrix-competitie konden juryleden Marcel Willems en Chris Brems hoge punten geven aan de jonge springtalenten. Met tweemaal een 9 pakte de Arezzo VDL-zoon Jean Couture met Sophie Hinners de zege bij de vijfjarigen, terwijl de KWPN-goedgekeurde hengst Kardinaal HX (v.Don Diablo HX) met Pieter Keunen zijn mannetje stond bij de vierjarigen.

De vier- en vijfjarige springpaarden lieten zich goed zien bij Hippisch Centrum Reuver, waar Marcel Willems en de Belg Chris Brems de beoordeling op zich namen. “We zijn echt onder de indruk van de kwaliteit van het gros van de paarden. Het gemiddelde niveau ligt misschien nog wel hoger dan voorgaande jaren, zowel bij de vier- als vijfjarigen hebben we vaak een 8 of hoger kunnen geven. En daarmee heb je dan wat ons betreft echt te maken met springpaarden met potentie. Waarmee het zin heeft om verder te gaan in de sport, of de fokkerij”, vertelt Marcel Willems.

Toptalent
Met tweemaal een 9 was de Arezzo VDL-zoon Jean Couture (mv.Tangelo van de Zuuthoeve) de aftekende winnaar bij de vijfjarigen. Het fokproduct van familie Venderbosch van De Radstake werd uitstekend voorgesteld door Sophie Hinners. “Echt een toptalent! Daar konden we echt niets negatiefs van opschrijven. Hij is relaxed, beukt van de grond en heeft er heel veel in. En Sophie stelde hem geweldig voor. Ze wordt intensief begeleid door Emile Hendrix en dat werpt zichtbaar zijn vruchten af. Van begin tot eind was het een toprondje van Jean Couture.” Een andere vakman tekende voor de tweede en derde plaats: Rob Heijligers kwam met Jeezer (Vittorio x Concorde, fokker N. van Tilburg) en Jalisco H (El Primero x Kojak, fokker H. Hinsen Madou) tot exact dezelfde score van 8,4 voor springen en 8,5 voor de wijze van gaan. “Rob is zo’n handige ruiter, hij laat het er allemaal heel simpel uit zien en rijdt altijd passende afstanden. Dat maakt het voor ons als juryleden ook makkelijk. Beide paarden vielen op met hun goede afdruk, lichaamsgebruik, techniek. Best twee vergelijkbare paarden, die beide veel potentie hebben en zich heel goed laten rijden.” 23 van de 66 paarden ontvingen een 8 of hoger voor het springen.

Extra rijkwaliteiten
Bij de vierjarigen liet de KWPN-goedgekeurde hengst Kardinaal HX (Don Diablo HX x Karandasj) met Pieter Keunen de beste indruk achter. De zelfgefokte hengst van Stal Hendrix scoorde een 8,7 voor het springen en een 8,6 voor de rijderij. “Kardinaal HX liet een geweldige ronde zien. Hij springt iedere hindernis op dezelfde manier, is al heel ver in de rijderij en heeft er veel in. Echt een overtuigend springpaard dat met het totaalplaatje de beste indruk maakte”, is Marcel Willems enthousiast. In het eindklassement volgden zes paarden op slechts drie-tiende punt afstand van elkaar, waarmee het dicht bij elkaar lag. De aangewezen hengst Klacid of Cicero (Cicero Z x Indoctro, fokker J. Vrenken) sprong met Manon van Rixtel naar de tweede positie, met een 8,6 voor het springen en 8,4 voor de rijderij. “Ook dit is een paard voor de toekomst. Hij is grootramig, heeft veel vermogen en springt zeer patent. Ten opzichte van Kardinaal HX is hij nog net wat minder bevestigd in de rijderij, maar zeker een veelbelovend paard.” Jan van Meever’s zelfgefokte Kiekeboe VM (Cidane x Contendro II) ging met Kristian Houwen als eerste deelnemer van start en kreeg direct tweemaal een 8,5. Goed voor de uiteindelijke derde plaats. “Het is wel eens lastig als je gelijk een heel goed paard ziet, omdat je niet weet hoe goed de concurrentie is en je niet wil dat je overdreven hoge punten moet gaan geven omdat je gelijk zo hoog bent begonnen. Maar Chris en ik waren het gelijk met elkaar eens toen we Kiekeboe VM zagen. Hij springt met veel afdruk en deed al zeer goede dingen. In totaal was hij net iets minder constant dan zijn twee voorgangers maar we zijn heel tevreden met zijn derde plaats.” Bij de vierjarigen behaalden 20 van de 63 paarden minimaal een 8 voor het springen.

Tussenklassement
De winnaar van de vorige wedstrijd, de KWPN-goedgekeurde Kempinski (Darco x Lupicor, fokker Jan Hoppenbrouwers) eindigde met een 8,3 en 8,7 nu als gedeeld vijfde en gaat daarmee aan de leiding in het tussenklassement. “Onder Tim van den Oetelaar liet hij een hele goede, vloeiende ronde zien. Hij springt heel goed, heeft veel macht en laat zich geweldig rijden.” Tweede in de tussenstand staat Katokyboy HDH (v.Arezzo VDL) onder Rob Heijligers, net voor Kiekeboe VM (v.Cidane) met Kristian Houwen. Bij de vijfjarigen gaan drie paarden die door Rob Heijligers voorgesteld worden aan de leiding: Balladour (v.Baloubet du Rouet), Jalisco H (v.El Primero) en Jeezer (v.Vittorio).

Foto Jean Couture – Wil Smeets