Mooie sport in slotstuk van de Stal Hendrix-competitie

21 juli 2023

Na vijf selectiewedstrijden vormden de finales van de Stal Hendrix-competitie een prachtig slotstuk. In de fraaie graspiste van het Peelbergen Equestrian Centre streden de beste vier-, vijf- en zesjarigen tegen elkaar en dit zorgde voor een mooie ontknoping. De Jacadello-dochter Olivia HX gaf bij de vierjarigen haar voorsprong niet meer uit handen, bij de vijfjarigen pakte Nelson (v.Highway M TN) de overwinning en bij de zesjarigen bleek de Toulon-dochter Toulusha Key SR de beste.

Cor Loeffen en topruiter Giampiero Garofalo namen de beoordeling van de vierjarige finalisten op zich. Zij plaatsten de Nixon van ’t Meulenhof-dochter Thiame Nafi VTS (mv.Fidjy of Colors, fokker Pieter Van Tulder) met een 8,2 voor het springen op kop. Onder Jeroen Blomen zegevierde deze met goede techniek en overzicht springende, lichtvoetige merrie al twee keer eerder in de competitie. In de eindstand eindigden ze als vierde.

Grote voorsprong
Het dubbel meetellende finaleresultaat zorgde voor de nodige verschuivingen in het klassement maar de voorsprong van Olivia HX (Jacadello x Andiamo) van fokker Stal Hendrix bleek te groot voor de concurrentie. Onder Ivo Steeghs kon zij gehuldigd worden als competitiewinnaar. “Deze merrie valt op met haar goede balans en rijdbaarheid. Ook bij iets wisselende afstanden maakt ze telkens dezelfde sprong: goed met de schoft omhoog, met een goed lichaamsgebruik en grote mate van voorzichtigheid”, lichtte Cor Loeffen, die samen met Giampiero tweemaal een 7,8 gaf aan de merrie, toe. Met een 8 en een 7,8 kreeg ook Agalandro Keizersberg Z (v.Aganix du Seigneur) van fokker Stal Keizersberg een goede beoordeling. Onder Joel Siersema liep hij tegen een foutje aan, maar de tweede plaats in de competitie kon hem niet meer ontgaan. “Deze goed galopperende hengst heeft een wat verticale halsvorm maar gebruikt zijn hals en lichaam op de goede manier bij het springen. Hij valt op met zijn goede techniek, lichaamsgebruik en laat zien over veel atletisch vermogen te beschikken.” De zeer comfortabel te rijden Ofarona LD (v.Echo van ’t Spieveld, fokkers Th. Lemmers en C.R. Diessen) klom onder Oda Charlotte Lyngvaer in de competitie op naar de derde plek. “Opnieuw een paard met een goede balans, die goed naar boven springt en zeer heel goed laat rijden. Ze springt vlug van de grond en is nog iets wisselend in het voorbeen maar maakt zeker deel uit van de goede kopgroep hier vandaag in de finale”, aldus Loeffen.

Overtuigende winnaars
Renee de Weert en de Highway M TN-zoon Nelson (mv.Cardento, fokker familie Kuipers uit Hengelo) kenden al een sterk seizoen in de Stal Hendrix-competitie en wist dat met een zeer overtuigende ronde om te zetten in competitiewinst. Keer op keer weet de ruin op te vallen met zijn afdruk, kracht en sprongafloop. In de gehele competitie was het vaak een strijd tussen Nelson en de Edinburgh-dochter N’Abalia SMH onder Kristian Houwen. In de finale bleek laatstgenoemde combinatie een fractie sneller, wat hen uiteindelijk op de derde plek in de competitie bracht. Met zijn andere troef, de Aganix du Seigneur-zoon Nils SMH, pakte Kristian Houwen de derde prijs in de finale en daarmee de tweede plek in de competitie. Ook bij de zesjarigen werd er flink gestreden in de finale. Yves Willems was gebrand op een topresultaat met familie Sleutels’ Toulusha Key SR (Toulon x Elvis ter Putte) en slaagde daar volledig in. Hun winnende rit bij de zesjarigen zorgde ook voor de afgetekende zege in de Stal Hendrix-competitie, waarin deze snelle en voorzichtige merrie ook vorig jaar al goed voor de dag kwam. Dave Maarse reed een sterke foutloze finalerit met de goed meewerkende Maillorca (v.Detroit VDL) en kon daardoor een flinke sprong in het klassement maken. In de competitie leverde hen dit de tweede prijs op, net voor Johan Bergs met de competitieve Zerlin-nakomeling Mighty Ferry waarmee hij al twee selectiewedstrijden had weten te winnen. Al met al leverden de finales mooie sport op en heeft de Stal Hendrix-competitie dit seizoen weer bij te dragen aan de opleiding van jonge springtalenten uit regio Limburg.

Foto Olivia HX – Wil Smeets