Kwaliteit weer als vanouds in Stal Hendrix-competitie

12 mei 2023

De omstandigheden waren door alle regenval niet optimaal, maar dat belette een groot aantal jonge springtalenten uit Limburg en omgeving niet om tot goede prestaties te komen in de eerste wedstrijd van de Stal Hendrix-competitie. Jeroen Blomen zegevierde met de Nixon van ’t Meulenhof-dochter Thiame Nafi VTS bij de vierjarigen, terwijl N’Abalia SMH (v.Edinburgh) onder Kristian Houwen en Oxana by Diamant Z (v.Ogano Sitte) onder Rob Heijligers wonnen bij de vijf- en zesjarigen.

In deze eerste wedstrijd van de Stal Hendrix-competitie was de kwaliteit bij de vierjarigen opvallend. Over het algemeen waren ze goed te rijden en lieten ze zich, ondanks de natte bodem, goed beoordelen door juryleden Maurice van Ruisbroek en Patrick Vandereyt. Toch was een aantal paarden door alle nattigheid nog wat teveel onder de indruk, wat hen nu wat punten kostte.

Goed te rijden
Met een 8,3 voor het springen en een 8,0 voor het gaan tussen de hindernissen kreeg Thiame Nafi VTS (Nixon van ’t Meulenhof x Fidji of Colors, fokker Pieter van Tulder) onder eigenaar Jeroen Blomen de beste beoordeling. “Dit is een vrij compleet paard, die met veel vermogen springt. Ze is nog wat slap maar springt met veel overzicht, laat zich achter al mooi los en laat zich fijn rijden”, sprak de jury. Met een 8,1 en een 8,4 volgde de Baltic VDL-zoon On And On MB (mv.Harley VDL, fokker Mirjam Bierings), die als hengst was aangewezen bij het KWPN, onder Jan Liebregts op de tweede plaats met hetzelfde puntentotaal als de winnaar. “Ook dit is een compleet springpaard. Hij galoppeert en springt met veel evenwicht, en ook de techniek en het atletische vermogen vielen positief op.” Een ander toekomsttalent finishte als derde: Ofarona L.D. (Echo van ’t Spieveld x Numero Uno, fokker They Lemmers en C.R. Driessen) onder Oda Charlotte Lyngvaer. Deze elitemerrie kreeg een 8,2 en 8,1. “In de top van het klassement lag de kwaliteit heel dicht bij elkaar in deze eerste wedstrijd. Ofarona L.D. is een heel commercieel springpaard. Ze is heel lichtvoetig en heeft veel mogelijkheden.”

Bewezen talent
Kristian Houwen trok bij de vijfjarigen aan het langste eind met de snelle, foutloos springende Edinburgh-dochter N’Abalia SMH (mv.Zirocco Blue VDL, fokker Minne Hovenga) waarmee hij al vaker succesvol is gebleken. In deze eerste omloop van de Stal Hendrix-competitie maakte deze elite-NMK-merrie een sterke start. Een andere talentvolle merrie finishte als tweede: de voorzichtige California (v.Comme Prévu x Lycos) onder Shane Dwan, gevolgd door de vermogende Douglas-zoon Denver onder Emile Tacken. Er werd mooie sport geleverd in deze rubriek, van de 59 deelnemers bleven er 29 geheel foutloos in het tweefasenparcours. De nummer twee van de Stal Hendrix-competitie van vorig jaar, begon nu bij de zesjarigen gelijk met een overwinning. Onder Rob Heijligers stelde de competitieve Oxana by Diamant Z (Ogano Sitte x Diamant de Semilly, fokker Reynaert Vandendriessche) orde op zaken. Emile Tacken reed één van zijn zelfgefokte toekomsttalenten naar de tweede plaats bij de zesjarigen: de Grandorado TN-zoon Marizona (mv.Indorado), waarmee hij vorig jaar ook al goed voor de dag kwam in de Stal Hendrix-competitie. Micky van den Oetelaar volgde met de Dominator Z-zoon Dynamite Z (mv.Indorado, fokker Loek Sneijers) als derde en is daarmee eveneens goed van start gegaan in de competitie.

Vervolg
Over twee weken volgt de tweede competitiewedstrijd in Sevenum (26 mei). Daarna staat op 31 mei een competitiewedstrijd op het vernieuwde Jumping Peel&Maas in Kessel op de kalender, gevolgd door 8 juni in Meerlo en 21 juni in Reuver. De finale zal plaatsvinden op vrijdag 21 juli bij het Peelbergen Equestrian Centre.

Foto Thiame Nafi VTS – Wil Smeets