Karona en Ego DK Z winnen laatste selectiewedstrijd Stal Hendrix-competitie

28 juni 2019

De vierde en laatste selectiewedstrijd van de KWPN Limburg/Stal Hendrix-competitie heeft twee nieuwe winnaars opgeleverd. Onder Roy Rutten sprong de Flying Dream-dochter Karona naar de hoogste score bij de vierjarigen en versloeg daarmee klassementsleider Kempinski (v.Darco) nipt. Bij de vijfjarigen maakte Ego DK Z (v.Erco van ’t Roosakker) onder Dennis Caubergs de meeste indruk.

Ditmaal was Equestrian Centre De Peelbergen het strijdtoneel voor de vier- en vijfjarige springpaarden. Onder ideale omstandigheden konden Grand Prix-ruiter Patrick Lemmen en handelaar Niels Fabrie de 60 vier- en 61 vijfjarigen beoordelen. Opnieuw bleek de jury met name van de sterke groep vijfjarigen onder de indruk.

Kwaliteit in de breedte
Op kop bij de vijfjarigen kwam de met macht springende Ego DK Z (Erco van ’t Roosakker x Carthago, fokker Stal de Krochten) onder Dennis Caubergs. De talentvolle schimmel van Flying Dutchman en Hurtig kreeg tweemaal een 8,4. “Bij de vijfjarigen lag het niveau hoog en waren de verschillen minimaal. Ego DK Z is echt een paard voor de toekomst, hij heeft er veel in en laat zich goed rijden en bewerken. Met zijn macht en goede techniek maakte hij een goede indruk”, vertelt Patrick Lemmen.  Springkwaliteiten gecombineerd met goede rijkwaliteiten waren in de einduitslag doorslaggevend, want zowel de als tweede geplaatste Big Beauty Z (Big Star Jr. K Z x Padinus, fokker C. Teunissen, 8.7) onder Ellis Pex als de als gedeeld derde geplaatste Jack HX (First Verdi x Indoctro, f/e Stal Hendrix, 8.6) onder Lisanne Verdonk scoorden hoger voor het springen. “We hebben een heel stel goede springpaarden gezien in deze rubriek. Big Beauty Z is een echte bloedmerrie met veel galop en snelle reflexen. De rijderij was nog wat minder gecontroleerd dan de winnaar, dus dat heeft het verschil gemaakt. Ook de First Verdi onder Lisanne Verdonk is een compleet springpaard, dat zich makkelijk laat schakelen in de galop en goed het overzicht behoudt.” Jack HX deelde de derde plek met de competitiewinnaar van vorig jaar: de hengst Charly (Chatender x Stakkato, fokker D. Heitmuller) onder Kimberley Winsingh. “Een paard met super rijkwaliteiten en goede reflexen op de sprong”, vult Niels Fabrie aan. De beste 31 vijfjarigen over drie van de vier selectiewedstrijden hebben zich geplaatst voor de finale tijdens Jumping Peel&Maas in Kessel. Dankzij de overwinning staat Ego DK Z nu op gelijke hoogte met de winnaar van de vorige wedstrijd, Jean Couture (v.Arezzo VDL) onder Sophie Hinners. Rob Heijligers staat voorlopig derde met Balladour (v.Baloubet du Rouet).

Meest compleet
Bij de vierjarigen streek Karona (Flying Dream x Hamlet, fokker B. Frencken-Houben) onder Roy Rutten met de hoogste eer. Deze opvallend springende merrie, wiens vader zijn carrière op 1.50m-niveau voortzet in China, is in eigendom van Stal Thijssen, Schuttelaar en Frencken. Karona kreeg een 8,5 voor het springen en een 8 voor het gaan tussen de hindernissen. “Dit was de meest complete vierjarige. Een bloedpaard met veel reflexen, goede springmanieren en de rijderij was ook al goed voor elkaar. Dat speelde sommige anderen nog wel eens parten. Karona lijkt een paard voor de toekomst en wat ons betreft de terechte winnaar vandaag”, licht Lemmen toe. De winnaar van de selectiewedstrijd in Sevenum werd nu tweede: de KWPN-goedgekeurde hengst Kempinski (Darco x Lupicor). Dit fokproduct van Jan Hoppenbrouwers presteert onder Tim van den Oetelaar de gehele competitie al opvallend en gaat daarmee aan de leiding richting finale. “Ook Kempinski liet hele goede dingen zien en hij laat zich heel goed rijden. Hij toont veel vermogen en doet alles met gemak.” Kempinski verdiende een 8 voor het springen en een 8,4 voor de rijderij. De nummer drie van de wedstrijd bij De Peelbergen staat ook als derde in de tussenstand, net achter Karona. Met tweemaal een 8,1 eindigde Katokyboy HDH (Arezzo VDL x Cream On Top) van fokker Hans Dings op deze positie. “Een heel ongecompliceerd springpaard dat met goede manieren springt en fijn te rijden is”, aldus Niels Fabrie. De beste 31 vierjarige zijn geplaatst voor de finale op 26 juli.

Finalisten vierjarigen
Finalisten vijfjarigen

Foto Karona – Wil Smeets