Immanuel R breekt DSHS-record met prijs van €450.000

3 oktober 2018

De hooggespannen verwachtingen zijn volledig ingelost tijdens de 15e editie van de Dutch Sport Horse Sales. De internationale belangstelling bleek ongekend groot voor de collectie en voor een record-brekende prijs van €450.000 vertrekt veilingtopper Immanuel R naar de stal van familie Gulliksen. Ruim de helft van de paarden bracht meer dan een ton op.

Dutch Sport Horse Sales 2018
© DigiShots

Het werd een avond vol hoogtepunten. Van tevoren was de fenomenale Stal Hendrix-competitiewinnaar Immanuel R (v.Echo van ’t Spieveld) al getipt als één van de favorieten en na een lang en spannend biedduel kreeg de Noorse Bjørn Rune Gjelsten geluk. Johan-Sebastian Gulliksen is de beoogde nieuwe ruiter van deze excellente vijfjarige. Ook voor de even oude Iguest W (v.Carambole) bleek serieuze interesse en voor hem liet veilingmeester Koen Olaerts de hamer vallen op € 270.000, waarmee hij in handen van een klant van de BWG Stables is gekomen. De zevenjarige Cantos-nakomeling Guapa tikte met een prijs van € 195.000 ook bijna de magische twee ton-grens aan. Deze patente merrie is verkocht naar Californië. “We zijn verheugd ook dit jaar weer nieuwe klanten te hebben kunnen verwelkomen op onze veiling. Naast een heel stel ruiters dat momenteel al succes heeft met paarden die op deze veiling zijn aangeschaft, en opnieuw wilden investeren”, concludeert Paul Hendrix.

Internationale afzet
Ieder jaar vertrekt ruim 90 procent van de paarden naar het buitenland en dat was ook dit jaar het geval. Kopers uit landen als Amerika, Groot-Brittanië, Australië, Turkije en Scandinavië sloegen hun slag op deze uitstekende veiling. Zij zorgden er voor dat er een gemiddelde prijs van ruim € 118.000 werd gerealiseerd. “Het is prachtig om op deze manier weer bevestigd te krijgen dat onze formule werkt. De helft van de paarden komt uit ons eigen fok- en opfokprogramma, en de andere paarden zijn gescout. We hadden al het vermoeden dat het volgend jaar een hele klus wordt om weer net zo’n sterke collectie samen te stellen, en na vanavond zijn we daar zeker van”, lacht Hendrix. “De paarden zijn streng geselecteerd op hun spring- en rijkwaliteiten en het zijn stuk voor stuk paarden met potentie. Een paard als Immanuel R kom je maar een paar keer in je leven tegen en we verwachten dat hij zich zal ontwikkelen tot een uitstekende ambassadeur voor onze veiling.”
Aan het einde van de avond kon een fraaie cheque van € 22.500, vijf procent van de opbrengst van de veilingtopper, overhandigd worden aan Stichting Interplast Nederland.