Hattrick voor Houwen in Stal Hendrix-competitie

31 mei 2023

Op de schitterende nieuwe locatie van het JPM International in Kessel werd vandaag de derde wedstrijd van de Stal Hendrix-competitie verreden. Bij de vijfjarigen boekte Kristian Houwen met de Edinburgh-dochter N’Abalia SMH zijn derde zege op rij, terwijl de Nixon van ’t Meulenhof-zoon Thiame Nafi VTS onder Jeroen Blomen zijn tweede overwinning veiligstelde bij de vierjarigen. In alle drie de leeftijdsklasses was de kwaliteit opvallend.

Na Koningsbosch en Sevenum kwamen de jonge springpaarden uit Limburg en omgeving vandaag in actie op de schitterende locatie van Michel Hendrix in Kessel. Peter Bulthuis en Marcel Willems namen de beoordeling van de vierjarigen op zich en waren daar zeer over te spreken. “We hebben een heel stel goede paarden gezien en zeker in de kop van het klassement lag de kwaliteit dicht bij elkaar. Over het algemeen laten de vierjarigen zich al goed rijden, sommigen zijn nog wat aan de groene kant maar desondanks konden we ook bij hen veel potentie zien”, sprak Marcel Willems.

Veel kwaliteit en potentie
Met een 8,7 en 8,5 kreeg Thiame Nafi VTS (v.Nixon van ’t Meulenhof, fokker Pieter van Tulder) de beste beoordeling bij de vierjarigen. Eerder won dit talent onder Jeroen Blomen al in Koningsbosch. “Dit is een heel compleet springpaard. Hij springt met veel vermogen, veel lucht en hoewel hij iets onder de indruk was bleef hij telkens met veel afdruk en techniek springen.” Met een 8,6 en 8,2 volgde Agalandro Keizersberg Z (v.Aganix du Seigneur, fokker Stal Keizersberg) onder Joel Siersema op de tweede plaats. “Ook dit is een heel compleet springpaard. Hij beschikt over veel atletisch vermogen.” Op minimale afstand maakte Olivia HX (v.Jacadello, fokker Stal Hendrix) onder Ivo Steeghs de top-drie compleet. “Ten opzichte van haar twee voorgangers leek zij nog iets minder bevestigd maar haar kwaliteiten zijn heel opvallend. Ze springt met een goed lichaamsgebruik, vermogen en goede reflexen.”  Bij de vijfjarigen zette Kristian Houwen al in het begin van de proef alle concurrentie op scherp met N’Abalia SMH (v.Edinburgh) van Marco Zeekaf. Deze door Minne Hovenga gefokte elitemerrie blijkt een fantastische meewerker en schudt met veel gemak een razendsnelle ronde uit haar mouw. Het bleek een rit waar niemand aan kon tippen en daarmee staat de teller op drie overwinningen in deze competitie, waarmee ze met een uitstekende uitgangspositie aan de leiding gaan in het tussenklassement. Renee de Weert deed een dappere poging met de met veel afdruk en vermogen springende Highway M TN-zoon Nelson (fokker Familie Kuipers), en finishte net tweehonderdste langzamer. Net als bij de vierjarigen, eindigde er ook bij de vijfjarigen een nakomeling van Jacadello op het podium. Onder Marek Maitala boekte Nadine L (fokker G. Litjens) een mooi resultaat door als derde te eindigen.

Orde op zaken
Dat Renee de Weert bij de vijfjarigen haar hoofd moest buigen, beviel de stalamazone van Henk van den Broek niet zo. Gelukkig had ze bij de zesjarigen nog een ijzer in het vuur en met deze Morella VG (v.Zirocco Blue VDL, fokker Daan van Geel) stelde ze orde op zaken. Ze bleven daarmee voor op Yves Willems met Touluska Key (v.Toulon, fokker familie Sleutels) en Rob Heijligers met de Gladstone HDH-zoon Mick Jagger, die beide ook in de vorige selectiewedstrijden al podiumplaatsen wisten in te nemen. Op donderdag 8 juni vervolgt de Stal Hendrix-competitie in Meerlo, en op woensdag 21 juni staat de laatste selectiewedstrijd op de kalender in Reuver. De finale zal plaatsvinden op 21 juli bij het Peelbergen Equestrian Centre.

Archieffoto Thiame Nafi VTS – Wil Smeets