Hattrick voor ‘droompaard’ Jacadello in Stal Hendrix-competitie

1 juni 2018

Op de eerste dag van het Ruiterfestijn in Meerlo greep de KWPN-goedgekeurde hengst Jacadello onder Pieter Keunen de kans om voor de derde keer op rij als winnaar naar voren te treden in de Stal Hendrix-competitie voor vierjarigen. Bij de vijfjarigen kreeg de Harmony-nakomeling Happyness onder Manon van Rixtel de hoogste punten.

In tegenstelling tot de eerste selectiewedstrijden in Koningsbosch en Kronenberg, wordt de wedstrijd in Meerlo op een grasbodem verreden en dat ging nog niet alle jonge paarden even makkelijk af. Bij de vierjarigen maakte de hengst Jacadello (Cascadello x Lordanos) zijn favorietenrol waar, met zijn enorme balans en instelling presteert deze patente schimmel op iedere bodem goed. Juryleden Robinson Maupilar en Carlos Pinto waren vol lof over dit uitlopende kopnummer, en gaven hem een 8,7 voor het springen en een 9 voor het gaan in het parcours. “Jacadello is een klasse apart. Ik heb hem ook op eerdere wedstrijden in deze competitie zien springen en hij presteerde vandaag wederom uit het boekje. Hij heeft veel vermogen en balans, springt extreem goed met de schoft naar boven en laat zien heel makkelijk rijden. Voor ons met afstand het beste paard van de dag!”, is Carlos Pinto enthousiast.

Droompaard
Ook ruiter Pieter Keunen is in zijn nopjes met de hengst van Stal Hendrix. “Van de week heb ik hem thuis ter voorbereiding op Meerlo één keer op het gras gegaloppeerd. Dat voelde goed aan en hier in Meerlo sprong hij weer top. Hij heeft een geweldige instelling en de juiste combinatie van scherpte op de sprong en een nuchter karakter. Echt een droompaard! Hij heeft nog maar heel weinig parcoursjes gesprongen maar geeft me nooit het gevoel dat ik me ergens druk om hoef te maken. Jacadello doet gewoon precies waar hij goed in is!” De tweede plaats in Meerlo werd bezet door de opvallende Cornet Obolensky-zoon Just Cornet (mv.Baloubet du Rouet) onder Johan Bergs. Hij kreeg voor beide onderdelen een 7,8. “Een heel ander paard dan Jacadello, maar ook eentje met kwaliteit. Hij springt vlug van de grond en is nog iets delicater in de rijderij.” Met een 7,8 en een 7,5 ging de derde positie naar de goed springende Just Talente (Crunch x Caretino) onder Anne-Marie Poels. Deze merrie toonde veel vermogen en voorzichtigheid op de sprong. In de tussenstand gaat Jacadello royaal aan de leiding, gevolgd door Just Talente en vervolgens de Action Breaker-nakomeling VDL Groep Jartarise Z (mv.Contender) onder Jörn Emschove.

Vijfjarigen
De vijfjarigen mochten hun opwachting maken op het imponerende hoofdterrein in Meerlo. De winnaar van de eerste twee wedstrijden, de atletische Echo van ’t Spieveld-zoon Immanuel R onder Robby Krowoza, moest nu genoegen nemen met een vierde plaats. Dat brengt hem na drie wedstrijden wel bovenaan het tussenklassement, waarin hij op de voet gevolgd wordt door de veelbelovende vijfjarige Isabella HX (Diamant de Semilly x Libero H) onder Tim van den Oetelaar. In Meerlo eindigde deze merrie van Stal Hendrix als derde, dankzij een 7,7 voor het springen en een 7,6 voor de rijderij. De winst ging naar Happyness (Harmony x Landgold) onder Manon van Rixtel, gefokt en in eigendom van P. van den Hurk. “Dit paard springt niet op een spectaculaire manier maar valt wel op met zijn vlugheid, vermogen en gemak. Hij lijkt heel intelligent en doet alles heel simpel en laat zich goed rijden. We hebben hem een 7,8 en een 7,9 kunnen geven”, vertelt Carlos Pinto, die de vijfjarigen samen met Henk van den Broek beoordeelde. Als enige verdiende de als tweede geëindigde Harry (Caspar x Versailles van de Begijnakker) onder Anne-Marie Poels een 8 voor het springen, naast een 7,4 voor de wijze van gaan. “Zeker een paard met potentie voor het grote werk. Hij springt met veel vermogen en is op dit moment nog wat groen in de rijderij.” De als derde geplaatste Isabella HX, de competitiewinnaar van 2017, viel op met haar goede balans in galop, bloed en vermogen. Derde in de tussenstand staat de Blom Cup-winnares van vorig jaar, de voorzichtige Zirocco Blue VDL-dochter Idagonda (mv.Corland) onder Nicole Mestrom.

Sterke jaargang
“In doorsnee lieten de vijfjarigen niet helemaal zien wat we op eerdere wedstrijden hebben gezien, maar het was ons al wel duidelijk dat het om een hele goede groep gaat. In Meerlo hebben de jonge paarden veel geleerd en ik ben benieuwd hoe ze op de volgende wedstrijd gaan presteren”, besluit Pinto. Op 20 juni komen de vier- en vijfjarigen in actie in Reuver, en de finale staat gepland op 7 juli.